|  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  

Välkommen till sidan Om elcykeln - ett snabbt växande transportmedel. På denna sidan sker först en enklare introduktion, av vad en elcykel är och dess fördelar. För dig som söker mer och har praktiska frågor, så finns det längre ner en fördjupning av Frågor och svar. Trevlig läsning!

Vi inleder med en Kundkommentar:

"Hej!
Nu har jag haft min fantastiska Ecoride i en vecka. Häromdagen i uppförsbacke och motvind kom jag ikapp en cyklist på värsta racer! var tvungen att cykla förbi honom då jag kom fortare fram. Han lade sig bakom mig i ett par kilometer sedan gick han upp och sa "Nu är det min tur att dra ett tag"! Jag blev så full i skratt men lät honom tro att han var en riktig gentleman! Så kul har jag det på vägen hem från jobbet!"
Hälsningar Ursula

Med vinden i ryggen!

Det blåser nya vindar. Den som vill ta sig fram på ett modernt sätt väljer idag en eldriven cykel. Många väljer elcykel av miljöskäl. Att ställa ifrån sig sin bensindrivna bil är ett effektivt och enkelt sätt att minska koldioxidutsläppen och leva grönare. Dessutom är det mer ekonomiskt. Andra väljer elcykel för njutningens skull. Att trampa en eldriven cykel är en ren fröjd. Alla borde få uppleva känslan! Elmotorn hjälper dig som en härlig vind i ryggen i de allra segaste uppförsbackarna eller när du vill spara på dina egna krafter. Trots att du tar cykeln till jobbet är du inte det minsta svettig när du kommer fram. Att du glider förbi morgonköerna, slipper eventuella biltullar och får bra motion är en bonus. På elcykel blir du morgonsrusningens vinnare! Elcykeln gör det möjligt för många fler att använda cykeln lite oftare. Har du nedsatt rörlighet är elcykeln ett perfekt hjälpmedel.

Vad är en elcykel?        

Med en elcykel kan du cykla precis som med en vanlig cykel, och färdas fram assisterad av elcykelns elmotor. När du trampar skjuter elcykelns elmotor till extra kraft. Alla Ecorides elcyklar klassas som helt vanliga cyklar. Några av våra elcyklar är utrustade med ett gashandtag. Detta ger föraren möjligheten att enbart färdas med eldrift.

Så fungerar Ecoride elcyklar

Ecorides elcyklar har en inbyggd elmotor som ger direktverkande assistans när du trampar. Pedalerna måste med andra ord vara i rörelse för att motorn ska fungera. Ju snabbare du trampar desto mer hjälper elmotorn till att föra din cykel framåt. Önskar man mycket hjälp från elmotorn väljer man att cykla på en låg växel, medan en hög växel kräver mer fotarbete. Gashandtaget är ett användbart och mycket populärt tillval till Ecorides elcyklar, gashandtaget ger dig möjlighet att själv styra när och hur mycket elektrisk kraft du vill tillföra din cykel. Elmotorns maximala hastighet är begränsad till 25km/h, vilket är i enlighet med svensk lag. Tar du dig fram av egen kraft gäller vägens ordinarie hastighetsbegränsningar, då är det med andra ord bara att trampa på.

Batterier och laddning

EcoRides elcyklar är utrustade med ett litiumbatteri som är både lättare och mer miljövänligt än traditionella blybatterier. Batteriet är smidigt placerat under sadeln på cykeln, och du kan lätt plocka bort det och bära det med dig. Batteriet laddas enkelt genom att ansluta laddaren till ett vanligt vägguttag. Du kan ladda ditt batteri direkt på cykeln eller välja att lyfta bort det för att ladda inomhus. Laddaren ingår givetvis i köpet. En uppladdning tar ca 5-7 timmar och räcker sedan upp till 70 km, beroende på modell. Körsträckan påverkas sedan av terrängen du tar dig fram i, vinden och din vikt. Om batteriet skulle ladda ur fungerar din elcykel precis som en vanlig cykel. Givetvis kan du snabbladda din elcykel om du skulle behöva. Litiumbatteriets kvalitet påverkas inte av korta laddningar då och då.

Kvalitet

EcoRide tycker att det är viktigt att din elcykel ska hålla, för att ta dig fram på vägarna i många år, i ur och i skur. EcoRides komponenter är väl valda för att passa vårt svenska klimat och våra vanor. Med bland annat aluminiumskruvar som inte rostar, Shimanoväxlar, punkteringsskyddade däck, LED-belysning och en ram i lätt aluminium.

EcoRide kan erbjuda ett antal slitstarka, robusta och väldigt bekväma modeller som passar de flesta människors behov och plånböcker. 

Hitta din modell och upplev känslan av en elcykel, du också.


Elcyklar och miljö

Våra elcyklar ger allmänheten en enkel möjlighet att bidra till en bättre miljö, genom att välja bort bensindriva fordon som bland annat släpper ut koldioxid i naturen. Visste du till exempel att en bil släpper ut runt 2,5 ton koldioxid per år, vilket är direkt negativt mot växthuseffekten. Alla Ecorides elcyklar drivs av Litium jon batterier vilket är ett högpresterande miljöanpassat batteri.

Fördelar med elcyklar

Att glida fram på en elcykel är bättre än både cykel och moped! Du färdas fram ekonomiskt och miljövänligt. Glid uppför uppförbackarna och igenom motvind utan problem. Samma känsla som hos moped, ljudlöst som en vanlig cykel. Fördelarna med EcoRides elcyklar är många.    

Hur bra är EcoRides elcyklar?

Ecorides elcyklar håller hög kvalité och är billigast i sin klass. EcoRides elcyklar är utrustade med PAS (Pedal Assistent System) och uppfyller därmed Sveriges lag gällande elcyklar.        

Elcykel eller elmoped

En elmoped klassas som en moped medan våra elcyklar klassas som helt vanliga cyklar. Kör man elmoped måste man betala vägskatt m.m. vilket man inte behöver som elcyklist.

Fördjupning, nedan följer fler frågor och svar:

Vad ingår när jag köper en elcykel från er? Måste jag köpa till lås och belysning?

Våra elcyklar är utrustade med allt man behöver för att ge sig ut på cykelbanan. Belysning bak och fram, alla nödvändiga reflexer, ringklocka och ramlås ingår. Framkorg ingår till vissa modeller.

Varför har EcoRides elcyklar batteriet placerat under sadeln och inte på pakethållaren?

EcoRide anser att det är bättre att ha batteriet under sadeln, för att få tyngdpunkten så låg som möjligt. Elcyklar med batterier på pakethållaren kan upplevas instabila och vingliga, eftersom tyngdpunkten är högre upp. Att lyfta av att sätta på batteriet är även det smidigare när batteriet är placerat under sadeln, att det ser snyggare ut är en bonus.

Vad är det för skillnad på batterier med 24V 10Ah och 36V 10Ah?

Man kan säga att det är hur stor tank elcykeln har. Med 24V 10Ah blir körsträckan kortare jämfört med 36V 10Ah. Tänk på att körsträckan beror på många olika faktorer, såsom: terräng, passagerarvikt och lufttryck m.m. Man brukar komma mellan 20 – 40 km på det mindre kraftiga batteriet och 40-70 km på det kraftigare batteriet. Det är alltså batterikapaciteten du ska jämföra om du vill veta hur lång körsträckan är hos en elcykel, körsträckan blir kortare är det är kallt ute.

Hur fungerar era elcyklar?

Ecorides elcyklar har en inbyggd elmotor som ger direktverkande assistans när du trampar. Pedalerna måste med andra ord vara i rörelse för att motorn ska fungera. Ju snabbare du trampar desto mer hjälper elmotorn till att föra din cykel framåt. Önskar man mycket hjälp från elmotorn väljer man att cykla på en låg växel, medan en hög växel kräver mer fotarbete.

Gashandtaget är ett användbart och mycket populärt tillval till Ecorides elcyklar. Gashandtaget ger dig möjlighet att själv styra när och hur mycket elektrisk kraft du vill tillföra din cykel. Elmotorns maximala hastighet är begränsad till 25km/h vilket är i enlighet med svensk lag. Tar du dig fram av egen kraft gäller vägens ordinarie hastighetsbegränsningar. Då är det med andra ord bara att trampa på.

Hur laddar man batteriet och hur långt kommer man på en laddning?

Elcyklarna är utrustade med ett litiumbatteri som är både lättare och mer miljövänligt än traditionella blybatterier. Batteriet kan du plocka med dig in och det laddas enkelt, genom att ansluta laddaren till ett vanligt vägguttag.

Du kan ladda ditt batteri direkt på cykeln eller välja att lyfta bort det för att ladda inomhus. Laddaren ingår givetvis i köpet. En uppladdning tar ca 5-7 timmar och räcker sedan upp till 70 km, beroende på modell. Körsträckan påverkas sedan av terrängen du tar dig fram i, vinden och din vikt. Om batteriet skulle laddas ur så fungerar din elcykel precis som en vanlig cykel. Givetvis kan du snabbladda din elcykel om du skulle behöva, litiumbatteriets kvalitet påverkas inte av korta laddningar då och då.   

Hur är kvalitén på EcoRide elcyklar?

EcoRide har lång erfarenhet av elcyklar och är väl medvetna om hur viktig kvalitén är.

Ecoride var bland de första företagen att satsa på elcyklar i Sverige, de första prototyper rullande in i Sverige 2006. EcoRide värnar inte bara om att cykelfunktionerna utan elsystemet måste också fungera klockrent, alla komponenter är noggrant utvalda från ledande leverantören runt om i världen. Tex. växelsystem från Shimano och rostfria aluminumskruvar ser EcoRide idag som ett måste, för att en elcykel ska klara vårt svenska klimat.

Vi vill inte göra ett val åt dig, men tänk på att en elcykel från de lite billigare alternativen, kanske inte uppfyller alla de kvalitetskrav man bör ha på en elcykel i Sverige. Så jämför noga innan du köper en elcykel, det lönar sig.

Kan man åka på bara eldrift hos era elcyklar?

Notera att lagen om elcyklar säger att man inte får färdas fram på bara eldrift. 

Vad händer om jag får punktering på min Ecoride-elcykel?

Det är inga större problem att laga en punktering på EcoRides elcyklar. EcoRides elcyklar med framhjulsdrivning, går motorkabeln lätt att koppla loss genom en snabbkontakt.  Elcyklar med bakhjulsdrivning måste punkteringen lagas med bakhjulet bredvid elcykeln, eftersom motorkabeln är svårare att lossa.
Trevlig notis: Alla våra elcyklar har punkteringsförstärkt däck och slang.

Hur lång garanti får jag?

EcoRide lämnar ett års garanti på alla våra elcyklar samt tillbehör.

Vad är det för skillnad på att ha motorn i framhjulet kontra bakhjulet?

För att kunna ha navväxlar och fotbroms hos en elcykel, måste motorn sitta i framhjulet. Ser man inte navväxlar och fotbroms som ett krav, går det lika bra att ha motorn i bakhjulet. Komfortmässigt är skillnaden mellan framhjulsdrivning och bakhjulsdrivning marginell.

Är era elcyklar stöldbegärliga?

Som vanliga cyklar är såklart även elcyklar attraktiva byten. Vi rekommenderar därför att man alltid låser fast sin elcykel med ett godkänt bygellås i en stolpe eller liknande. Våra elcyklar klassas som vanliga cyklar och täcks därmed av hemförsäkringen, om man har låst den med ett godkänt lås. Man låser lätt fast batteriet i cykelramen med batterilåset som följer med.

Tips: Vi föreslår att man bär med sig batteriet om man lämnar sin elcykel en lång tid.

Genereras det någon ström vid inbromsningar?

Nej, det gör det inte.

Är era elcyklar trögtrampade pågrund av elmotorn.

Nej, faktum är att motståndet från motorn är mycket lågt. Vikten hos elcyklar är något tyngre jämfört med en vanlig cykel, men bara runt 6 kg mer. Elcyklar är därför förhållandevis lättcyklade även när inte elmotorn är påslagen. Många av EcoRides kunder använder sin elcykel som en vanlig cykel på raksträckor, och tar till eldriftassistansen i uppförsbackar och motvind.