|  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  

Vilken cykelmodell passar dig?
Det finns många olika typer av cyklar för olika behov, välj den som passar dig bäst. Här nedan kan du bla läsa om de olika cykelmodellerna:

Börja alltid med att funderar över vad du ska använda cykeln till.
Cyklar du till och från jobbet eller skolan eller ska du cykla i skogen?

1. Vardagscykel Detta är en cykel som används dagligen, den är oftast en klassiskt bekväm dam- eller herrcykel med upprätt sittställning. Vardagscykeln är oftast komplett utrustad med skärmar, belysning, pakethållare, kedjeskydd, lås mm. Vardagscyklarna har vanligtvis 0, 3, 7 eller 8 växlar. Fotbroms för bakhjulet och handbroms för framhjulet är vanligast. Ett lågt styre ger en bra viktfördelning och mindre luftmotstånd, medan ett högre styre ger mer upprätt och bekväm sittställning.

2. Hybridcykel - En snabbare cykel för pendling till och från jobbet eller för cykelsemestern. En hydridcykel har 21, 24 eller 27 växlar, fler växlar ger möjligheten till ökad flexibilitet och gör det lättare att ta sig upp i tex en mer backig terräng. Det finns modeller som är fullt utrustade, men även "nakna" modeller förekommer bla för att minimera viktmotståndet. Den framåtlutande sittställningen ger bättre kontroll och minskar luftmotståndet, vilket bidrar till ökad fart. En hybridcykel kan även användas till motionscykling. 

3. Mountainbike (MTB) är en robust cykel som gör sig bäst i skog samt terräng, däcken är grova för bra grepp. Oftast dämpning i framgaffel men även med dämpning i bakgaffel förekommer. Stötdämpningen ger en bra och jämn cykling även om underlaget är ojämnt, det finns många olika typer av dämpare med olika egenskaper. Gällande växlarna bjuder mountainbikes (MTB) oftast på 21, 24 eller 27 växlar. 

4. Elcykel är ett strålande alternativ för dig som trivs med att cykla men som önskar lite extra kraft, även ett perfekt pendlingsalternat som kan användas utan att man tex blir svettig till arbetet. 

5. Velomobil är det ultimata pendlingsfordonet för cyklisten, snabb och mycket bekväm. Passar bilisten som är trött på bilens dyra omkostnader eller cyklisten som fått nog av regn samt rusk.